had my air pump/sensors go - TundraTalk.net - Toyota Tundra Discussion Forum
TundraTalk.net now has a Photo Gallery available to all users. Upload your photos today!
Toyota Tundra Header Background Toyota Tundra Header Right
HomeForumGalleryClassifiedsAbout UsAdvertiseContact Us

Go Back   TundraTalk.net - Toyota Tundra Discussion Forum > Tundra Discussion > Tundra Problems & Dealer Service/Maintenance
Register Home Forums Active Topics Photo Gallery Gameroom Auto Loans Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto Escrow

TundraTalk.net is the premier Toyota Tundra Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-21-2012, 10:30 PM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 25
Thanks: 5
Thanked 17 Times in 16 Posts
iTrader: (0)
had my air pump/sensors go

apparently the air pump on '10 tundras is a common faulty part, but my dealer just replaced mine and then told me the sensors went bad as well..check engine light stayed on.

they said they'd never seen this so i have to take her back next week for new sensors..anybody else have these go? they told me somehow they got water in them, no idea how..
Goldy3311 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Goldy3311 For This Useful Post:
Mr. Creosote (11-21-2012)
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-22-2012, 07:14 AM   #2 (permalink)
Senior Member
Premium Member
 
koditten's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Central Michigan area
Posts: 1,621
Thanks: 12
Thanked 1,674 Times in 905 Posts
iTrader: (1)
Garage
Are you sure that the light is from bad sensors? Usually the code is for a partially stuck open AIP valve. What was the code number that was thrown?

I agree, bad sensors are rare.

KO
koditten is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to koditten For This Useful Post:
Mr. Creosote (11-27-2012)
Old 11-22-2012, 12:24 PM   #3 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 25
Thanks: 5
Thanked 17 Times in 16 Posts
iTrader: (0)
well, the light was originally for a bad pump, according to dealer #1. they were awful so i went to a different one to have the work done and after replacing they pulled the same codes as before but didn't mention which. i'll ask them next week and update
Goldy3311 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Goldy3311 For This Useful Post:
Mr. Creosote (11-27-2012)
Old 11-27-2012, 04:52 PM   #4 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 25
Thanks: 5
Thanked 17 Times in 16 Posts
iTrader: (0)
well jfc this is turning into a total shit show

they replaced the sensors yesterday then drove it around for a bit and everything was fine and called me to come get it. i get there at closing time and the CEL comes back on and obv they don't have any techs there so i have to leave it again.

just got off the phone and they replaced the battery (cool, b/c it was leaking and it temporarily saved me from having to do it myself) but that didn't work either and evidently they've gone through all procedures and have now opened a case w/ toyota to figure it out. they said they're probably looking at replacing the ECU now, depending on what toyota says.

also getting a really loud clunk going from Reverse to Drive, so that's awesome. i'm running an Icon Stage 5 on 35s with streetaco's C/B drop, so that's the steering rack, yeah?

as an aside, i have a ffv..anybody know if they swap out ECUs with a non-ffv if i can supercharge it now?

all this and i'm supposed to be taking it to Whistler, BC (from Colorado) in the next week. didn't get codes from them yet because i'm furious..really effing things up
Goldy3311 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Goldy3311 For This Useful Post:
Mr. Creosote (11-27-2012)
Old 11-27-2012, 05:47 PM   #5 (permalink)
Senior Member
Premium Member
 
Big Shasta's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Panama City Beach, Florida
Posts: 3,191
Thanks: 1,274
Thanked 4,543 Times in 1,934 Posts
iTrader: (3)
Garage
They need to provide you with a comparable loaner so you can still take your trip. I'm sure they have a used Limited 5.7 crewmax sitting around you can use until yours is fixed.
__________________
.
- I'm Ken and I approve this message -

2012 Black SR5 DC 5.7 - TRD SS Steps - 20" Ultra Mammoth Wheels - Nitto Terra Grapplers 285/55-20 - CST Spindles - +2 Shackles - Rear 5100s -
Tint - Ventvisors - Sport Shifter - Line X Premium - Access Loredo Tonneau - White Dash LEDs - BHLM - Oracle Halos - Dirty Deeds BAMuffler SS Exhaust....
Details in "My Garage"

Frequent Yamaha AR230 Jetboat Attachment!
Big Shasta is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Big Shasta For This Useful Post:
Mr. Creosote (11-27-2012)
Old 11-27-2012, 06:15 PM   #6 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 25
Thanks: 5
Thanked 17 Times in 16 Posts
iTrader: (0)
will be sure to ask them..i'll be gone for 6 mos though
Goldy3311 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Goldy3311 For This Useful Post:
Mr. Creosote (11-27-2012)
Old 11-28-2012, 04:08 AM   #7 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: May 2012
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 968
Thanks: 112
Thanked 1,572 Times in 705 Posts
iTrader: (0)
What dealer here in CO?
__________________
Own: 2005 Kawasaki Z750S, 01 Forester
Owned: 01 Suzuki Volusia, 92 Isuzu pickup, 96 Grand Cherokee, 97 Camry, 04 Intrepid, 01 Dakota, 05 Toyota Tundra
Wrider is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Wrider For This Useful Post:
Mr. Creosote (11-28-2012)
Old 11-28-2012, 10:46 AM   #8 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 25
Thanks: 5
Thanked 17 Times in 16 Posts
iTrader: (0)
stapp interstate in frederick

looks like ECU replacement it is
Goldy3311 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Goldy3311 For This Useful Post:
Mr. Creosote (11-28-2012)
Old 11-28-2012, 05:36 PM   #9 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 25
Thanks: 5
Thanked 17 Times in 16 Posts
iTrader: (0)
welp, turns out a wire was fried somewhere. i guess when the sensors go it torches the wiring in there, but that info obv wasn't in the TSB so they had to go through all of that to have toyota tell them what really happened. o rly

called em at noon and they hadn't heard anything yet so it took a max of 3.5 hrs to sort it out when they knew what to look for. figures

picking it up in a couple hrs..fingers crossed
Goldy3311 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Goldy3311 For This Useful Post:
Mr. Creosote (11-28-2012)
Old 11-28-2012, 05:45 PM   #10 (permalink)
F&@k Y'all, I'm from Texas
Premium Member
 
Toxarch's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Cool, Texas
Posts: 12,179
Gameroom cash: $123846
Thanks: 2,342
Thanked 11,347 Times in 4,562 Posts
iTrader: (1)
Hope everything goes well when you pick it up.
__________________

All mod descriptions and pictures 2007-2014 by Toxarch. They may be copied only for personal use and the mods may be done for non-profit only.
Quote:
Originally Posted by MORON #1
Do not mention his name here. He spits on us and talks crap and you're directing people to him from our site? I don't think so. I know you're neutral and that's fine, but please do not mention him here.
Toxarch is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Toxarch For This Useful Post:
Goldy3311 (11-29-2012), Mr. Creosote (11-28-2012)
Old 11-29-2012, 12:52 AM   #11 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 25
Thanks: 5
Thanked 17 Times in 16 Posts
iTrader: (0)
all good

AIP wire got fried..replaced and runs great. looks so much better without the CEL on
Goldy3311 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Goldy3311 For This Useful Post:
Mr. Creosote (11-29-2012)
Old 11-29-2012, 08:52 AM   #12 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: May 2012
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 968
Thanks: 112
Thanked 1,572 Times in 705 Posts
iTrader: (0)
Nice, glad they got it back together for you!
__________________
Own: 2005 Kawasaki Z750S, 01 Forester
Owned: 01 Suzuki Volusia, 92 Isuzu pickup, 96 Grand Cherokee, 97 Camry, 04 Intrepid, 01 Dakota, 05 Toyota Tundra
Wrider is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Wrider For This Useful Post:
Goldy3311 (11-30-2012), Mr. Creosote (11-29-2012)
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  TundraTalk.net - Toyota Tundra Discussion Forum > Tundra Discussion > Tundra Problems & Dealer Service/Maintenance


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


» Featured Product
Advertisement
» Auto Insurance
Wheel & Tire Center

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 12:07 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
Copyright 2006-2009, TundraTalk.net. All Rights Reserved.